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Dear Mr. Romach: 

MAY 2 7 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your letter dated February 7, 2014, requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) and the International Civil 
Aviation Organization Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air 
(ICAO TI) relating to competent authority approvals that are necessary for the transportation of 
lithium ion batteries. Specifically, you ask if a U.S. competent authority approval is required for 
a lithium battery weighing greater than 35 kg that is prepared in accordance with the ICAO TI 
and shipped into the United States from another country. Stated another way, is a competent 
authority approval issued from the country of origin of the lithium battery shipment sufficient to 
comply with the HMR? 

A U.S. competent authority approval is necessary for shipments of lithium batteries transported 
within the United States by aircraft, when offered in accordance with special provision A99 of 
the ICAO TI. Section 171.24(b)(2) requires any person who offers for transportation or 
transports a hazardous material in accordance with the ICAO TI to also comply with the quantity 
limits prescribed in the ICAO TI for transportation by passenger-carrying or cargo aircraft, as 
applicable. The ICAO TI, in special provision A99, only requires approval from the state of 
origin for a lithium battery that is of a type proven to meet the requirements of the tests in the UN 
Manual of Tests and Criteria, but exceeds 35 kg in weight. However, the additional requirement 
in§ 171.24(b)(2) necessitates the need for an approval from the U.S. competent authority. 

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

-~\!CVIA_,C_ . ~~ 
Duane A. Pfund •· 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 

--------------~~-------.. ~-·--··· 



February 7, 2014 

Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-10) 
U.S. Department ofTransportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 
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I am writing to you to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning 
the applicability of 49 CFR 172.102, Special Provision A54 to the international air shipment of a 
lithium ion battery with maximum gross weight greater than 35 kilograms being shipped into the 
United States and prepared under International Civil Aviation Organization (ICAO) 
requirements, as authorized under 49 CFR 171.22. 

Special Provision A99 in Chapter 3, Table 3-2 of the ICAO "Technical Instructions for the Safe 
Transport of Dangerous Goods by Air" requires: 

Irrespective of the quantity limits for cargo aircraft specified in Column 13 ofTable 3-1, 
and in Section I of Packing Instructions 965, 966, 967, 968, 969 and 970, a lithium 
battery or battery assembly (i.e. UN 3090 or UN 3480), including when packed with 
equipment or contained in equipment (UN 3091 or UN 3481) that meets the other 

requirements ofSection I of the applicable packing instruction, may have a mass 
exceeding 35 kg, if approved by the appropriate authority of the State of Origin. A copy 
of the document of approval must accompany the consignment. [Bolded text added for 
emphasis.] 

49 CFR 172.102, Special Provision A54 requires: 

Lithium batteries or lithium batteries contained or packed with equipment that exceed 
the maximum gross weight allowed by Column (9B) of the 172.101 Table may only be 
transported on cargo aircraft if approved by the Associate Administrator. [Bolded text 
added for emphasis.] 
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49 CFR 171.22(b) requires: 

(b) Limitations on the use of international standards and regulations. A hazardous 

material that is offered for transportation or is transported in accordance with the 

international standards and regulations authorized in paragraph (a) of this section-

(1) Is subject to the requirements of the applicable international standard or regulation 

and must be offered for transportation or transported in conformance with the applicable 

standard or regulation; and 

(2) Must conform to all applicable requirements of this subpart. 

Question: As the requirement to meet 49 CFR 172.102, Special Provision A54 is not listed in 
49 CFR 171 Subpart C, would the air shipment of a lithium battery with maximum gross weight 
greater than 35 kilograms prepared under ICAO and shipped into the United States from another 
country be required to obtain a Competent Authority Approval from the U.S. DOT Associate 
Administrator? Or, as required to meet ICAO, would a Competent Authority Approval issued 
from the State of Origin of the lithium battery shipment be sufficient to comply with the 
Hazardous Material Regulations (HMR)? 

I would appreciate your assistance with this question. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
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